fredag, 13 september 2019 11:23

Senaste numret av DT försenat

Det senaste numret av Dövas Tidning (nummer 4 2019) är tyvärr försenat av produktionstekniska skäl. Tidningen kommer ut tidigast i mitten av nästa vecka, vilket vi beklagar. Vi önskar er alla en skön helg! 

Relaterad video

tisdag, 25 juni 2019 15:47

Stockholms Dövas Förening omorganiserar – alla anställda varslas

Sveriges största dövförening, Stockholms Dövas Förening, gick ut i dag (25 juni) med den här informationen om att de ska genomgå en omorganisation i höst. Anledningen är att de har en ansträngd ekonomi. Underskottet väntas bli drygt en halv miljon kronor i år. Om inget görs åt det, kommer det att växa för varje år, rapporterar föreningens ordförande Joakim Hagelin Adeby. Därför har föreningens styrelse beslutat att göra en översyn av organisationen. Alla anställda varslas. I den nya organisationen väntas det bli färre tjänster. Målet är att föreningen ska ha en stabil ekonomi med ett fortsatt bra verksamhetsutbud och intressepolitiskt påverkansarbete. Hur den nya organisationen ska se ut och vilka förändringar som ska göras, är i dagsläget inte klart. 

tisdag, 25 juni 2019 10:54

#byss på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram fem korta filmer med berättelser från #metoo-uppropen. En av dem handlar om #slådövörattill*; ett upprop som samlat över 600 döva och hörselskadade kvinnor och icke-binära. Syftet med kortfilmerna är inte bara att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, sexuell utsatthet och dubbel utsatthet utan också vad yrkesverksamma som möter målgrupperna i kortfilmerna kan göra annorlunda. Just när det gäller #slådövörattill betonas vikten av dövkompetens och att bryta den tystnadskultur som råder i dövcommunityt. Samtliga kortfilmer finns i tre versioner: textad på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och syntolkad. De kan ses här.

*uppropet har även ett annat namn: #byss, som betyder strunta i eller inte bry sig på svenskt teckenspråk

torsdag, 13 juni 2019 11:52

Nu tar Tolkcentralen i Stockholm bort begränsningen till en fritidstolkning per vecka

Dövas Tidning har i senaste numret av papperstidningen skrivit om Tolkcentralens i Stockholm begränsning: högst en fritidstolkning per vecka för vuxna tolkanvändare. Begränsningen har fått hård kritik av Stockholms Dövas Förening, Stockholms Dövas Ungdomsråd och andra organisationer. En av de personer som blivit drabbade är Elias Tebibel, som spelar fotboll i ett av topplagen i division 4 och som DT intervjuat. Nu meddelar Tolkcentralen att de har fått mer pengar av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Det innebär att de kan söka tolk till fritidsbeställningar på samma sätt som förut. Stockholms Dövas Förening jublar över beskedet – se deras inlägg på Facebook

tisdag, 11 juni 2019 16:12

Adam Kosa sitter kvar i EU-parlamentet

I slutet av maj ägde EU-valet rum. Då ställde minst sju döva kandidater upp. Nu står det klart att det bara är Adam Kosa från Ungern som lyckades knipa en plats i Europaparlamentet, enligt uppgift till Dövas Tidning. Han är därmed inne på sin tredje mandatperiod, 2019-2024. Läs mer om honom här.
Under förra mandatperioden fanns det två döva ledamöter i EU-parlamentet: Adam Kosa och Helga Stevens från Belgien. Den sistnämnda kandiderade till det flamländska parlamentet i maj. Hon var på åttonde plats – det räckte inte hela vägen. På sin Facebook-sida skrev hon att hon skulle fundera på vad hon skulle göra framöver.

tisdag, 04 juni 2019 10:00

Lika Unika ska läggas ner

Federationen Lika Unika ska läggas ner. Det har medlemsorganisationerna beslutat på ett extra årsmöte den 3 juni. Anledningen är att tre av de fem medlemsorganisationerna, Förbundet Sveriges Dövblinda, Hörselskadades Riksförbund och Synskadades Riksförbund, har ansökt om utträde. Kvar blir bara två: Sveriges Dövas Riksförbund och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. Om en paraplyorganisation ska kunna finnas kvar och få statsbidrag, är kravet minst fem medlemsorganisationer. Därför har alla fem medlemsorganisationer enats om att Lika Unika ska avvecklas vid årsskiftet 2019/2020 och istället söka nya former för samarbete. Ola Lundström, kassör för Sveriges Dövas Riksförbund, säger till DT att förbundet inte har tagit ställning till om de ska ingå i en ny paraplyorganisation, till exempel Funktionsrätt Sverige (f.d. Handikappförbunden).

Västanviks folkhögskola hade som brukligt sin stämma i anslutning till SDR:s förbundsmöte. Sven-Emil Karmgård blev omvald som ordförande. Nu är han inne på sitt sjunde år som ordförande. Andra ledamöter som blev omvalda var Ronny de Silva och Mona Riis. Deras ersättare blev Kerstin Olsson och Anna-Lena Hagnell-Olehn; två nya ansikten i skolans styrelse.

Skolan kunde återigen presentera ett positivt resultat: nära 2 miljoner kronor. 2019 blir ett speciellt år för skolan. I augusti väntar ett stort 50-årsjubileum. Då ska bland annat en 102-sidig jubileumsbok släppas.
– Det blir en bildrik bok med tydliga 10-årsindelningar, från 1960-talet och framåt, berättar Gunilla Kolm, rektor.

Boken kommer också att innehålla QR-koder som hänvisar till webben där bland annat äldre filmer från skolan finns utlagda.

En glädjande nyhet skolan kom med på stämman var att skolan skulle få mer statsbidrag med start 2020. Det innebär att de kommer att kunna utöka sin kursverksamhet.
– Vi är jätteglada, säger Gunilla Kolm.

Läs mer om SDR:s förbundsmöte här

tisdag, 21 maj 2019 13:43

Lindvall säljer sin restaurang i Örebro

Restaurang Fredrik Gourmé & Café drivs av paret Fredrik och Simone Lindvall i Örebro. Det brukar vara fullsatt vid lunchtiden och många kommer också förbi för att köpa matlåda. DT sände ett webb-tv-inslag om restaurangen för ett år sedan. Då hade de precis öppnat. Nu har företaget lagt ut en säljannons på sin lokal. Fredrik Lindvall bekräftar ryktet och förklarar beslutet: ”Vi säljer vår lokal p.g.a. tidsbrist. Min fru pluggar i Stockholm på vardagar och jag har ett annat jobb samt är ensam hemma med barnen. Företaget är dock kvar. Vi har ett projekt på gång som fortfarande är hemligt. Därför tog vi beslutet att sälja vår restauranglokal”. TEXT: SARAH REMGREN

 

Relaterad video

Relaterad video

onsdag, 20 februari 2019 13:16

Birger Sjöberggymnasiet slutar med teckenspråk

Från och med kommande hösttermin kan hörande elever vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg inte välja teckenspråk som språkval. Anledningen är att det är för få elever som önskar läsa teckenspråk och att det är för dyrt att fortsätta med att erbjuda teckenspråksutbildning. ”De som läser teckenspråk som fortsättningskurs får läsa färdigt, det handlar om 13 elever på samhällsprogrammet idag. Däremot påbörjas inga nybörjarkurser från och med nästa läsår”, säger rektor Johan Ceder till lokaltidningen TTELA. Unga Hörselskadade (UH) ställer sig kritiska till skolans beslut. Kave Noori, styrelseledamot i UH, säger till TTELA: ”Teckenspråksundervisningen i Vänersborg har varit unik och bidragit till att säkerställa den kompetensen hos personal inom till exempel vård, omsorg och skola där man har kontakt med teckenspråkiga. Därför är det otroligt allvarligt att en av de få gymnasieskolor i landet som erbjuder teckenspråk för hörande överväger att lägga ner utbildningen”.

Relaterad video

onsdag, 16 januari 2019 09:31

Johanna Mesch är Sveriges första döva professor

Nu har Sverige äntligen återigen en professor i teckenspråk efter att Brita Bergman gått i pension 2012. Det är Johanna Mesch som nyligen blivit befordrad till professor i teckenspråk vid Stockholms universitet. Hon är därmed Sveriges och Nordens första döva professor. Hennes bakgrund i korthet: 1998 disputerade hon med avhandlingen Teckenspråk i taktil form – turtagning och frågor i dövblindas samtal. Därför har taktil teckenspråkskommunikation hos personer med dövblindhet kommit att bli ett av hennes forskningsintressen. Andra forskningsintressen är tvärspråkliga jämförelser mellan tecknade språk, skriver Stockholms universitet på sin hemsida. Hon är nu inblandad i ett treårigt forskningsprojekt, Från tal till tecken – att lära sig svenskt teckenspråk som andraspråk, tillsammans med Krister Schönström.
DT har intervjuat Johanna Mesch i senaste numret av papperstidningen om hennes tid som gästprofessor i Brasilien. Läs mer här.

fredag, 14 december 2018 10:16

Man frikänns från olaga hot mot Malin Wengholm

I början av året skrev Jönköpings regionråd Malin Wengholm (M) på en Facebook-sida att dövrörelsen framstod som en sekt för henne. Ett uttalande som fick en rad organisationer och personer att reagera och lokaltidningen Jönköpings-Posten att skriva en serie artiklar. Det ledde också till att en man i 55-årsåldern hotade henne via mejl två gånger. Han skrev att han skulle söka upp och skada henne. Malin Wengholm beslöt att polisanmäla honom. Han blev åtalad för olaga hot vid Jönköpings tingsrätt. I domstolen erkände han att han hade skickat mejlen men sa samtidigt att han aldrig hade för avsikt att åka hem till henne eller skada henne, rapporterar Jönköpings-Posten. Tingsrätten beslöt att frikänna honom – anledningen var att de uttalanden som han gjorde inte var ägnade att framkalla allvarlig fruktan.

fredag, 23 november 2018 14:12

Rapport teckenspråkstolkas varje vardag

Rapport ska teckenspråkstolkas varje vardag klockan 18.00 med start den 7 januari 2019 på SVT Play. En smygstart sker dock redan den 3 december, säger Anna Zettersten, chef för avdelningen språk och tillgänglighet vid SVT, till DT. Tanken är att tekniken och tolkarna sluttränas i skarpt läge de flesta vardagar fram till sista helgen före jul. Fem teckenspråkstolkar har anställts på heltid för den här satsningen. Det gör att SVT kan sänka beredskapstiden ytterligare för när en tolk kan rycka in och tolka vid stora nyhetshändelser: från 2 timmar till max 30 minuter på dagtid. SVT fick kritik för sin senfärdighet i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året. De började tolka extra sändningar nästan fyra timmar efter dådet. 

fredag, 02 november 2018 10:25

SVT:s lokala nyheter textas

Landets döva och hörselskadade tittare har länge velat se textade lokala nyheter. Nu har SVT äntligen beslutat att alla lokala nyhetsinslag som publiceras på SVT:s sajt och i SVT:s app ska textas. Men de lokala nyheternas tv-sändningar kan ännu inte textas, enligt SVT. Anledningen är att tekniken inte finns. SVT har 21 lokala parallella nyhetssändningar samtidigt. Därför är det omöjligt enligt SVT att erbjuda 21 olika undertexter. Vidare är det en utmaning att låta ett stort antal personer direkttexta 21 sändningar samtidigt. SVT har i år krav på sig av regeringen att texta 100% av icke-direktsända program och minst 65% av direktsända program.
SVT Nyhetstecken har gjort ett inslag om den här nyheten. 

tisdag, 25 september 2018 14:11

Man åtalad för olaga hot mot Malin Wengholm

I början av året skrev Jönköpings regionråd Malin Wengholm (M) på en Facebook-sida att dövrörelsen framstod för henne som en sekt. Ett uttalande som fick en rad organisationer och personer att reagera och lokaltidningen Jönköpings-Posten att skriva en serie artiklar. Det ledde också till att en man i 55-årsåldern hotade henne via mejl två gånger. Han skrev att han skulle söka upp och skada henne. Malin Wengholm beslöt att polisanmäla dessa hot. Nu har mannen blivit åtalad vid Jönköpings tingsrätt. Han erkände att han hade skickat mejlen, men förnekade att han begått brott, rapporterar P4 Jönköping.

tisdag, 21 augusti 2018 13:53

Liberalerna bäst på funktionshinderpolitik

Liberalerna har den bästa funktionsrättspolitiken. Det har Funktionsrätt Sverige kommit fram till i sin analys av partierna. Organisationen har rankat partierna efter hur de svarat på frågorna i deras valenkät. Frågorna handlar bland annat om hur de har uppfyllt sina löften från valet 2014 och hur väl de redan arbetar med frågorna. Topp tre ser ut så här: 1. Liberalerna 2. Vänsterpartiet som svarat ja på 9 av 15 frågor. 3. Delad tredjeplats mellan Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Läs mer om rankningen här.

torsdag, 14 juni 2018 09:20

Regeringen: SPSM ska inte läggas ner

Regeringen uppgav i morse att de inte går vidare med Skolmyndighetsutredningens förslag att lägga ner SPSM. Regeringen går inte heller vidare med förslaget att några kommuner ska bli huvudmän för specialskolorna, rapporterar SVT Nyhetstecken. ”Regeringen vill inte gå vidare med förslaget om att byta huvudman för specialskolorna. Det är heller inte aktuellt att överföra huvudmannaskapet för specialskolorna från staten till de kommuner som skolorna ligger i, säger Helene Öberg, (MP) som är statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin, till SVT Nyhetstecken. I går utgav SDR och SDUF ett pressmeddelande där de kraftigt motsatte sig förslaget att lägga specialskolorna på kommunala huvudmän.

onsdag, 13 juni 2018 16:46

Riksdagsbeslut: döva får ha kvar sin schablonersättning

I dag har riksdagen beslutat om att den nya merkostnadsersättningen ska ersätta handikappersättningen. I merkostnadsersättningen blir schablonersättningen för döva kvar. Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) jublar över beslutet. ”Tack vare ett intensivt påverkansarbete av oss och flera andra organisationer som Synskadades Riksförbund (SRF) och Förbundet för Sveriges Dövblinda (FSDB) där vi kraftfullt protesterade mot regeringens förslag att modernisera handikappersättningen och ta bort schablonersättningen”, skriver SDR på sin hemsida.

söndag, 03 juni 2018 11:10

Belan Zengana och Linnea Lindén tillbaka i damfutsal-landslaget

Tidigare under våren avgick Belan Zengana och Linnea Lindén som förbundskapten respektive assisterande förbundskapten för damernas futsal-landslag i protest. De var missnöjda med hur organisationen och upplägget inom damfutsalen såg ut. Läs mer här.
Svenska Dövidrottsförbundet (SDI) skriver på sin hemsida att idrottsutskottet har arbetat febrilt för att få tillbaka duon samt presenterat ett nytt upplägg. Nu har duon valt att tacka ja till att göra comeback. De har skrivit på ett avtal som sträcker sig fram till december 2019.
– Det som hänt har vi nu lagt bakom oss. Vi är nöjda med upplägget som presenterats fram av SDI och ser nu fram emot att arbeta tillsammans för att stärka och utveckla damfutsalen, säger Belan Zengana till SDI.

torsdag, 12 april 2018 09:29

Dövas ersättning kan räddas

Regeringen föreslår att handikappersättningen slopas och istället ersätts med en merkostnadsersättning. Förslaget innebär att döva, gravt hörselskadade och synskadade förlorar sin schablonersättning. Istället måste de detaljerat redovisa sina merkostnader när de ansöker om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan. SDR och andra organisationer protesterar kraftigt mot förslaget. Därför har de ordnat en demonstration och kontaktat oppositionspolitiker.
Nu har allianspartierna i riksdagen lämnat in en motion. De anser att gravt hörselskadade eller blinda i fortsättningen ska få schablonersättning. ”Vi ser inte behovet av att blinda eller gravt hörselskadade individuellt ska behöva styrka sina omkostnader då dessa funktionsnedsättningar i hög grad generellt medför liknande behov för alla som drabbas av den”, skriver de i motionen.
Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska mot förslaget att ta bort schablonersättningen, skriver Synskadades Riksförbund.

I klippet berättar Svea Thim om den klänning som hon använde på sin 100-årsfest. Den har en speciell plats i hennes hjärta. För drygt 30-40 år sedan gick hon och maken Tore på stan i Kramfors. Det var skyltsöndag. Svea lade märke till en vacker klänning i ett skyltfönster. Hon pekade på den och sade till sin man att hon ville ha den. Senare överraskade Tore med att ge henne klänningen i julklapp.

Läs mer om Svea Thim här

Relaterad video

måndag, 05 mars 2018 09:12

The Silent Child fick en Oscar för bästa kortfilm

I natt svensk tid vann den brittiska kortfilmen, The Silent Child, en Oscar för bästa kortfilm. Filmen, inspirerad av verkliga händelser, handlar om fyraåriga döva Libby. Hon är född och uppvuxen i en medelklassfamilj på den engelska landsbygden. En dag träffar hon socialarbetaren Joanne som på kort tid kan se hur Libby förändras och blomstrar när hon börjar lära sig teckenspråk och blir allt mer delaktig.
Teamet bakom filmen hoppas att filmen får alla att förstå hur viktigt teckenspråket är för döva och hörselskadade barn.  
Här kan man se manusförfattaren Rachel Shenton och regissören Chris Overton hålla tacktal på Oscarsgalan. Talet är på både brittiskt teckenspråk och engelska. 

onsdag, 14 februari 2018 13:11

Protest mot regeringens plan för handikappersättning

Den 27 februari klockan 10-12 anordnar Synskadades Riksförbund (SRF) en manifestation på Mynttorget i Stockholm. SDR deltar också i den. Manifestationen är en protest mot regeringens planer att ersätta handikappersättningen med merkostnadsersättningen. Istället föreslås en individuell bedömning av den enskilda personens merkostnader och hjälpbehov. SDR har startat en namninsamling som pågår fram till den 26 februari. Ordförande Åsa Henningsson säger på SDR:s Facebook-sida att hon hoppas att många gör henne sällskap på torget. Hon ska där lämna över namnen till socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

tisdag, 30 januari 2018 15:21

Kanal 5 direkttextar under vinter-OS

Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nalkas. Kanal 5 meddelade i dag att de under perioden 9-26 februari kommer att direkttexta cirka 12 timmar per dygn i samband med direktsändningarna av de största evenemangen, svenska medaljjakterna och dagliga OS-magasinen. Text-tv-sidan är 199.
En av de som jublar över kanalens beslut är HRF:s ordförande, Mattias Lundekvam. På Twitter skriver han "Mycket positivt!". 

onsdag, 20 december 2017 13:22

FN deklarerar: 23 september blir internationell teckenspråksdag

I går beslöt FN:s generalförsamling att den 23 september blir en internationell dag för teckenspråk. World Federation of the Deaf (WFD) jublar över beslutet. WFD:s ordförande, Colin Allen, säger i den här videon: ”I denna resolution erkänns vikten av att teckenspråk och att tjänster på teckenspråk ska vara tillgängliga för döva så tidigt som möjligt”.
Den internationella teckenspråksdagen firas årligen med start den 23 september nästa år och blir en del av den internationella dövveckan. Anledningen till datumet är att WFD bildades den 23 september 1951.

måndag, 11 december 2017 13:28

Danska Dövas TV får fortsätta 2018

Dövefilm, Danmarks svar på SVT Teckenspråk, riskerade att läggas ner nästa år. Anledningen var att regeringen i höstas föreslog att Dövefilm skulle förlora hela sitt anslag på 7,2 miljoner kronor. Teckenspråkiga tv-tittare hänvisades istället till teckenspråkstolkade tv-program.
Förslaget väckte kraftig kritik från danska dövförbundet, DDL, och andra organisationer. Även den politiska oppositionen ställde sig frågande till förslaget. I fredags kväll meddelade regeringen sitt slutliga budgetförslag för nästa år. Förslaget om Dövefilms framtid togs tillbaka. Därmed kan Dövefilm få fortsatt statsbidrag, som dock minskar lite för varje år fram till år 2021.
DDL jublar över beskedet och de 21 medarbetare som blivit uppsagda från Dövefilm kommer att återanställas. Läs mer här.

måndag, 11 december 2017 11:48

Kanal 5 ska börja teckenspråkstolka tv-program nästa år

SVT och TV4 har gjort det sedan flera år tillbaka. Nu ska Kanal 5 också teckenspråkstolka utvalda tv-program. Först ut går Roy Fares i Amerika. Det sänds på Kanal 5 och Dplay efter årsskiftet.
Andra serier som kommer att tolkas till teckenspråk är följande:

Sofias änglar
Världens tuffaste jobb med Carina Berg
Wahlgrens värld

Här kan ni se Kanal 5:s Facebooks-inlägg där Roy Fares och teckenspråkstolken berättar om nyheten.

Relaterad video

Relaterad video

Relaterad video

måndag, 18 september 2017 11:26

Startskottet går för Internationella dövveckan

I dag börjar Internationella dövveckan. Årets tema är Full inkludering med teckenspråk – det gäller alla områden, t.ex. medieutbud och utbildning. World Federation of the Deaf (WFD), som lanserade Internationella dövveckan 1958, har utgett ett kampanjmaterial som kan användas världen över. Sveriges Dövas Riksförbund har översatt det till svenskt teckenspråk och svenska – se här
  På onsdag – i mitten av Internationella dövveckan – startar Dövas dag, som äger rum i Jönköping. På lördag ställer Dövas Tidning ut tillsammans med SDR i kulturhuset Spira mellan klockan 10 och 16. Kom och möt oss! Välkommen! 

tisdag, 22 augusti 2017 12:05

Dövägd restaurang i Köpenhamn tvingades slå igen portarna

I maj öppnade fyra döva delägare restaurang Skade i centrala Köpenhamn. Deras koncept var gourmetmat med nordiska inslag. En av kockarna var prisbelönta Unnur Petursdottir, som kom etta i tävlingen Deaf Chef för två år sedan.
Vid månadsskiftet juli/augusti tvingades restaurangen bomma igen, rapporterar Loud.land. En av delägarna, Jeppe Vestenaa, förklarade på tidningens Facebook-sida att den främsta anledningen var det stora underskottet. Bakgrunden till stängningen var alltså inte anmälan mot restaurangen, som tidningen skrev. En person hade anmält restaurangen till kommunen att delägarna hade missbrukat "tolkpengarna" (i Danmark kan en företagare få tolkstöd för att anställa en tolk). Men kommunen kom i sin granskning fram till att anmälaren inte hade någon grund för sitt påstående. Jeppe Vestenaa sa dock att anmälan gjorde att delägarna till slut gav upp när det redan hade varit tufft en tid att försöka få restaurangen att gå runt ekonomiskt.  

fredag, 14 juli 2017 15:41

DT önskar er alla en trevlig sommar

DT:s redaktion har semester den 17 juli–13 augusti. Inga uppdateringar kommer att göras på dovastidning.se under den tiden. Ni är dock alltid välkomna att kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så svarar vi så fort vi kan när vi är tillbaka vecka 33.
Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!  

torsdag, 13 juli 2017 11:36

Nästa vecka startar Deaflympics

Den 18 juli invigs sommar-Deaflympics. Mästerskapet äger rum i Samsun i norra Turkiet och pågår fram till den 31 juli. Den svenska truppen består av elva idrottare och sex ledare. Sverige tävlar i totalt fem grenar: bowling, cykling, friidrott (spjut), orientering och simning. Störst medaljchanser har bowlarna och Theodor Thor i spjut, skriver Svenska Dövidrottsförbundet (SDI).
Du kan följa de svenska deltagarna på dovidrott.se och deaflympics2017.org.

onsdag, 03 maj 2017 11:16

Signcare i konkurs

Det teckenspråkiga omsorgs- och vårdföretaget Signcare har beslutat att gå i konkurs. ”Orsaken är att företaget hamnat i obestånd. Företagets styrelse ser att bolaget kommit till en situation där det inte längre kan betala sina räkningar på sikt och därför beslutat om att gå i konkurs. Jag kan inte kommentera i detalj varför företaget hamnat i obestånd ännu, konkursförvaltningsberättelsen är klar om ett halvår”, säger konkursförvaltare Ferdinand Hellers till SVT Nyhetstecken.
Signcare hade cirka 30 anställda och 50 brukare i Stockholm med omnejd.
Fyra företag har tills nu anmält intresse för att ta över hela eller delar av Signcares verksamhet.
FSDB Stockholm och Gotland och Stockholms Dövas Förening meddelar på Facebook att de ser allvarligt på konkursen och undersöker hur händelsen påverkar brukarna.  

Relaterad video

onsdag, 22 februari 2017 14:54

Mo Gård i Norrköping läggs ner

Mo Gård folkhögskola i Norrköping har under en längre tid haft problem att rekrytera deltagare. Till hösten väntas bara ett tiotal deltagare börja. Det är för få för att ekonomin ska kunna gå ihop. Därför måste  folkhögskolan stänga sin verksamhet i staden, rapporterar affarsliv.com. Fem personer riskerar att förlora sina jobb. Förhoppningen är att de kan omplaceras inom Mo Gård-sfären som har en rad olika verksamheter. 
Mo Gård har fyra andra folkhögskolor i Sverige: Göteborg, Stockholm, Åkarp och Örebro. De påverkas inte av nedläggningen i Norrköping.

Relaterad video

tisdag, 17 januari 2017 14:40

Helga Stevens förlorade omröstningen om talmansposten

En av de två döva EU-parlamentarikerna, Helga Stevens från Belgien, kandierade till posten som talman för EU-parlamentet. I dag 17 januari är det val av talman. Hittills har tre omröstningsomgångar i parlamentet ägt rum. Anledningen var att ingen av de sex kandidaterna fick mer än hälften av rösterna, det vill säga minst 346 röster. Helga Stevens kom trea i samtliga omröstningar. 
Nu är det bara två kandidater som knipit flest röster i den tredje omgången som får gå vidare till den fjärde omgången senare i kväll: italienarna Antonio Tajani och Gianni Pittella. Därmed förlorade Helga Stevens talmansvalet. Se resultatet av omröstningen här
I morgon väljs 14 vice talmän in. Då har Helga Stevens chans att bli en av dem. 

onsdag, 21 december 2016 16:11

Med Teckenpop kan man knappa fram teckenspråkstolk på tv

Produktionsbolaget Dramaski är en av de 13 vinnarna i Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling. Vinsten innebär att de får bidrag av PTS till sitt projekt, Teckenpop. Projektet går ut på att de ska utveckla en lösning som gör att man kan välja att se tv-program med teckenspråkstolk på samma sätt som med text-tv. Det vill säga tolken dyker upp i rutan om man knappar fram den. Och man ska även kunna välja placering, storlek och genomskinlighet. Tanken med Teckenpop är att man inte ska behöva se två olika versioner av samma program i exempelvis SVT Play, en med tolk och en utan tolk. Projekttiden är 1 januari - 30 september 2017. Dramaski säger till DT att de hoppas kunna lansera Teckenpop redan nästa höst. Funktionen är i första hand avsedd för webb-tv, men de säger att det ingår i projektet att se om det finns lösningar för smart-tv också. SVT, TV4 och SDR är några av de representanter som kommer att sitta med i referensgruppen för projektet.

onsdag, 30 november 2016 11:20

Julkalendern på teckenspråk

SVT visar årets julkalender, Selmas saga, på teckenspråk med start i morgon. Teckenspråksaktörerna är Alexandra Royal och Tommy Rangsjö. Selmas saga sägs vara ett magiskt juläventyr och handlar om åttaåriga Selma. Hon får veta att hennes familj måste vräkas från sitt hus eftersom de inte har råd att bo kvar. Förtvivlad flyr hon ut i vinternatten och möter då en forskare som påstår sig ha en karta till tomtens rike. Selma blir lycklig för hon vill kunna framföra en viktig önskan till jultomten.
  Varje nytt avsnitt läggs ut i SVT Play klockan 6 på morgonen och finns sedan kvar i playtjänsten en längre tid. 
  Julkalendern visas också på tv varje dag fram till julafton: SVT1 klockan 10 på vardagar och klockan 9 på helger.

onsdag, 16 november 2016 11:30

Över 40 seminarier på teckenspråk under MR-dagarna

I morgon inleds Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna) i Malmö. Mer än 40 seminarier tolkas till teckenspråk mellan 17 och 19 november. Såvitt DT vet är det ovanligt att en arrangör har så många teckenspråkstolkade programpunkter.  
  ”Sedan vi startade år 2000 har vi försökt att utöka antalet seminarier som tolkas till teckenspråk, vi vet att det uppskattas och att det är viktigt”, säger Annika Hallman, kommunikatör.
De tolkade seminarier som äger rum i den största salen, High Live 1, kommer att livesändas på mrdagarna.se. Du kan se programtidningen här. Blädda till sid. 30-35. 

tisdag, 25 oktober 2016 13:37

Snart kan det bli möjligt att önska tolk i Västra Götaland

Dövas Tidning har tidigare rapporterat om att det har varit frustrerande för tolkanvändare i regionen Västra Götaland att inte kunna önska tolk, t.ex. till bröllop och förlossning. 
  I går hade habilitering och hälsa-förvaltningen möte med representanter från tolkanvändarorganisationerna Västra Götalands Dövas Länsförbund (VGDL), Sveriges Dövas Riksförbund och Dövas kvinnoförening i Stockholm. På mötet deltog bland annat förvaltningschef Mikael Forslund. Han meddelade att beslutet från 2012 revs. Det gick ut på att man endast kunde välja bort vissa tolkar om man hade sakliga skäl, t.ex. jäv. Tolkanvändarorganisationerna jublade över det rivna beslutet. I den här videon berättade Kenneth Sandberg från VGDL att de hade kämpat för det i fyra år. 
  Nu är beslutet rivet. Vad är nästa steg?
  – I stället ska en ny riktlinje i dialog med brukarråd och föreningar tas fram som styr vid vilka tillfällen det inte bara ska vara möjligt att önska tolk utan där man som tolkanvändare ska ha rätt att välja en eller flera tolkar. Det kan handla om förlossning, allvarliga sjukdomar eller tolkuppdrag som är känsliga ur integritetshänseende. Framtagandet av riktlinjerna ska ledas av verksamhetschef Mattias Johansson. Fritt val av tolk för alla uppdrag är inte aktuellt, säger Mikael Forslund till DT. 
   Ett nytt direktiv ska enligt honom tas fram skyndsamt. 

Hej!

Idag vill jag tipsa om en bok som en kollega här på Piteå Stadsbibliotek har skrivit. Boken handlar om Ellen, en inbunden och blyg tjej som har börjat ett nytt jobb på en veterinärstation i en liten by i Härjedalen. Från veterinärstationen kan man se fjället, och när snön börjar töa så framträder en vit häst i kontrast till det gråa berget. Alla kan inte sen den, men Ellen gör det. Oerhört vackert!

Ellen älskar djur eftersom de får henne att känna sig lugn och accepterad, medan samspelet med människor skaver trots att hon anstränger sig för att passa in. Hon funderar mycket kring sig själv och sina livsval och vi får följa med i hennes tankar och hon återkommer ofta till tankar kring hur vi människor behandlar djuren. Varför gör vi så stor skillnad på dem? Varför är vissa djur värda mindre än andra, enligt vi människors sätt att se det? Ellen funderar också mycket på varför hon tycker det så svårt att passa in och vara nöjd med sig själv, varför det känns så tungt emellanåt?

En oerhört fin bok med vackert språk där man kan känna igen sig i de viktiga tankar och funderingar som Ellen har kring livet, djur och natur, kärlek och frihet.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Titel: Nu ser man hästen på Sonfjället
Författare: Jannike Lundgren
Förlag: Black Islands books
År: 2016

Relaterad video

Det här är del 1 av 5 under Internationella Döv-veckan. 

Premiärvisades på Dövas dag i kväll.

”Jag har fått flera aha-upplevelser”, säger en förälder.

Relaterad video

"Blev aldrig slutkörd", säger hon. 

Relaterad video

DT:s Ylva Björklund recenserar "Gruppen köper sig fri".

tisdag, 23 augusti 2016 15:05

Döv man ihjälskjuten av polis

Den döva föraren Daniel Kevin Harris körde för fort när han var på väg hem i torsdags. Polisen försökte förgäves att stoppa honom. Väl hemma klev han ut ur bilen och började teckna med polisinspektören. Då sköts han till döds nästan omedelbart. Han var obeväpnad. Enligt polisen var det för att han inte lydde order utan bara körde vidare. I övrigt var de fåordiga, rapporterar brittiska Metro. Dödsskjutningen ägde rum i den amerikanska delstaten North Carolina. Föraren blev 29 år gammal. 
  WCCB uppger att Daniel Kevin Harris familj anser att polisens körkortsregister ska innehålla information om en förare är döv eller hörselskadad så att samma sak inte händer igen. Brodern Jay säger sig vara säker på att det som skedde berodde på att Daniel Kevin inte kunde höra polisens varningar. 

måndag, 15 augusti 2016 10:13

Stort danskt tolkföretag i konkurs

Ett av Danmarks största tolkbolag, Tolkecenter Danmark, har ansökt om konkurs. Aldrig har en så stor döv- och teckenspråksrelaterad verksamhet slagit igen portarna i landet tidigare. Tolkecenter Danmark har omkring 85 anställda och kontor i Köpenhamn, Fredericia och Århus. Förra året gjorde företaget förlust på nära 2 miljoner danska kronor, rapporterar Loud.land. Orsaken till konkursen är ännu inte känd. Företaget har inte gått ut med informationen om de inställda betalningarna vare sig på sin sajt eller sin Facebook-sida.
Døvefilm, Danmarks svar på SVT Teckenspråk, kommer att sända ett program om konkursen på lördag. 

måndag, 15 augusti 2016 09:34

Sverige vann brons i U21 fotbolls-EM

I lördags var det semifinalmatch. Då slog Sverige Ryssland med 2-1. Segermålet sköts av Anton Lindberg Nyberg när det bara återstod tre minuter av matchen, rapporterar Svenska dövidrottsförbundet (SDI).
Polen knep förstaplatsen efter att ha vunnit med 3-2 mot guldfavoriten Turkiet.
SDI har rapporterat om U21 fotbolls-EM på sin sajt och Facebook-sida, där man bland annat kan se hur de svenska matchhjältarna togs emot på Arlanda flygplats i går kväll.

DT har hela listan på de textade sändningarna. 

Möter andra idrottsstjärnor i tävlingsprogrammet. 

DT frågar 40 Almedalsbesökare. 

Relaterad video

Siktar på att komma in i riksdagen 2018. 

Relaterad video

DT möter riksdagsledamöter i Almedalen. 

Relaterad video

Torbjörn Svensson föreläste under Almedalsveckan.

Relaterad video

DT:s Ylva Björklund recenserar operaklassikern The Bear. 

torsdag, 30 juni 2016 17:50

Bildtelefoni.net öppet dygnet runt

Från och med i morgon 1 juli kommer förmedlingstjänsten Bildtelefoni.net att ha öppet dygnet runt alla årets dagar. Eftersom det är en ny leverantör – finska Evantia – som övertar tjänsten från Örebro region län kommer trafiken att läggas om mellan klockan tolv i natt och sex i morgon bitti. Inledningsvis kan användare uppleva störningar.
  Några nyheter är att vänta: förutom de utökade öppettiderna kan man prata i upp till en timme istället för max 30 minuter som i dag under vardagar mellan klockan 8 och 17. Före 8 och efter 17 och på helgdagar är det fortfarande högst 30 minuter som gäller.
  En förbättrad bildkvalitet utlovas och en annan finess är att om man hamnar i kö till Bildtelefoni.net kan man välja att istället bli uppringd när det är ens tur i kön. 3G-videosamtal och möjlighet att få samtal förmedlade på amerikanskt och brittiskt teckenspråk och talad engelska försvinner dock. Det har inte varit en stor efterfrågan på dem, enligt PTS som har ansvar för tjänsten. 
  Man som brukar använda Bildtelefoni.net via app eller webbklient behöver uppdatera sin app eller webbklient. 

Forskare samlas på Stockholms universitet för att redogöra sina forskningsresultat.

måndag, 06 juni 2016 08:58

Ingen överraskning på dovastidning.se

I dag 6 juni är det 125 år sedan Dövas Tidnings första nummer utgavs. Grattis DT, säger vi!
Planen var att vi skulle bjuda er på en överraskning på dovastidning.se i dag (som vi lovade i jubileumsnumret). I lördags hade vi jubileumsmiddag i samband med SDRs förbundsmöte. Då skulle vi haft underhållning. Tyvärr var artisten sjuk. Därmed kunde vi inte filma uppträdandet och visa det för er i dag.
Vi önskar er alla en trevlig nationaldag!

Relaterad video

Live Blog LIVE: SDR:s förbundsmöte i Växjö
 

Är teckenspråkig själv. 

Gick SDR:s ettåriga pilotutbildning. 

Relaterad video

Protesterar mot eventuell sammanslagning med en hörande skola.

onsdag, 25 maj 2016 10:58

Nyle vann Dancing with the Stars

Nyle DiMarco gjorde det igen. I går kväll amerikansk tid vann han Dancing with the stars-tävlingen (USA:s motsvarighet till Let's dance). Finalen var i två delar. Den första sändes i måndags i vilken han och hans danspartner, Peta Murgatroyd, kom trea. De hade då kört freestyle-dansnumret "The sound of silence". Den andra visades i går. Den gick ut på att alla tre finalister innan hade haft endast 24 timmar på sig att öva ett dansnummer som var en fusion av två olika dansstilar. Nyle DiMarco kombinerade tango med cha cha. Se dansnumret här. Var och en av de tre jurymedlemmarna gav honom och Peta Murgatroyd 10 poäng, vilket var det högsta man kunde få. Den ena jurymedlemmen tecknade på amerikanskt teckenspråk till honom: "Tack för att du visar ditt vackra hjärta när du dansar". Då brast han i tårar. 
  Juryns poäng kombinerad med tittarnas röster gjorde att Nyle DiMarco vann danstävlingen. 
  Förra året kom han etta i "America's Next Top Model", ett annat tävlingsprogram som sändes på tv. 
  

"Jag är nöjd med utbildningen" säger den nyutexaminerade Helen Grenbäck. 

SPSM bemöter missnöjda Östervångsskolans elevers insändare.

Uppemot 300 personer deltog. 

Relaterad video

"Jag vill se den igen!" säger sjuåriga Nicole. 

Den europeiska sångtävlingen visas på internationella tecken. 

DT har träffat fem av aktörerna inför Eurovision Song Contest. 

fredag, 06 maj 2016 11:06

Grönt ljus för produktinformation på teckenspråk i App Store

Det lilla svenska företaget, Omnitor, har lyckats få den amerikanska it-jätten Apple att tillåta produktinformation på teckenspråk i App Store. Bakgrunden var att Apple först sade nej när Omnitor önskade att ha information på teckenspråk i App Store om hur man använde deras app för totalkonversation med video, realtidstext och ljud. Anledningen var att det var i strid med deras riktlinjer. Detta trots att video med text och ljud sedan tidigare fick läggas ut i App Store. Omnitor ansåg att det var diskriminerande för deras målgrupp att inte kunna få appinformation på teckenspråk. Därför vände sig Lisa Åström från Omnitor till Telecommunications for the Deaf och Telecommunication Access Program vid Gallaudet-universitetet. De kopplade i sin tur henne till rätt personer inom det amerikanska dövförbundet och på Apple. Till sist ändrade sig Apple. När nyheten meddelades på Facebook av Omnitor blev den snabbt uppskattad. 
  För närvarande finns information på teckenspråk om Omnitors app i Ipad som standard.

"Jag blev tagen", säger en lyssnare. 

Relaterad video

"Bland det bästa jag vet", säger Ragnar. 

Relaterad video

torsdag, 21 april 2016 10:02

Döva advokater svors in i USA

I tisdags svors tolv döva och hörselskadade advokater in vid USA:s högsta domstol. Det var en ovanlig ceremoni där advokaterna via sina mobiler och surfplattor kunde följa realtidsskrivtolkningen. Teckenspråkstolkar fanns också på plats. Chefsdomare meddelade på både amerikanskt teckenspråk och engelska att de nu var godkända.
”Den här ceremonin visar potentiella arbetsgivare att advokater med hörselnedsättning är precis lika kvalificerade (som andra advokater) och kan vara precis lika framgångsrika”, säger Anat Maytal, chef för ett samfund för hörselskadade advokater.
 Ceremonin innebär att advokaterna nu kan ta sig an fall i högsta domstolen.

DT träffar ensemblen bakom dansföreställningen Perfektion. 

Relaterad video

Blev formellt etablerat i torsdags. 

"Vi är så klart jätteglada", säger föräldern Bengt Wedding.

RGD-/RGH-elever tvingas flytta från Risbergska till Tulläng.

Debatt om teckenspråk kontra tal i USA. 

Måste vara minst fem elever som vill läsa teckenspråk. 

onsdag, 30 mars 2016 17:12

"Falsk döv" anhållen för bedrägeri

Civilklädda poliser grep en ”falsk döv” pengainsamlare i centrala Landskrona i går eftermiddag. Det var efter att de sett henne få två personer att skriva på listan och ge henne pengar, rapporterar Sydsvenskan. På listan stod det att pengarna gick till ett ”internationellt centrum för funktionshindrade”. Nu har hon anhållits, misstänkt för bedrägeri.
– Hon är misstänkt för bedrägeri för att ha utgett sig att vara dövstum och samlat in pengar till en organisation som inte finns, säger polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
Enligt kammaråklagaren Therese Umeflod är det oklart hur kvinnan ställer sig till brottsmisstanken.

tisdag, 29 mars 2016 17:52

Härnösand överklagar domen om Frida Thölix

Frida Thölix kamp för rätten att bo på ett teckenspråkigt LSS-boende fortsätter. I Förvaltningsrätten vann hon mot Härnösands kommun som ville placera henne på ett teckenspråkigt gruppboende i kommunen istället för Mo Gårds LSS-boende i Finspång. Men Härnösands kommun valde att överklaga Förvaltningsrättens dom. Kammarrätten har nu beviljat prövningstillstånd, vilket innebär att Frida Thölix fall prövas på nytt i den högre instansen, rapporterar SVT Nyhetstecken. Socialnämnden menar att hon får goda levnadsvillkor på boendet i kommunen eftersom alla i personalen kan teckenspråk.
David Thölix, far och god man till Frida, anser däremot att kommunen inte tagit hänsyn till den psykosociala biten. Ett av de argument som förts fram är att Frida inte får bo med jämngamla teckenspråkiga kamrater i Härnösand.

Teckenspråksgestaltad mello en viral succé. 

måndag, 29 februari 2016 16:29

Frida fick rätt i förvaltningsrätten

23-åriga Frida Thölix är döv, har en lindrig utvecklingsstörning, dyslexi och Tourettes syndrom. Hon gick på Mo Gårds gymnasiesärskola i Finspång utanför Norrköping. Härnösands kommun ville ta hem henne efter avslutad skolgång och erbjöd henne plats på ett gruppboende där två döva som var över 80 år fanns. Men Frida vägrade flytta dit utan ville vara kvar på LSS-boendet i Finspång där hon kunde vara med sina jämngamla kompisar och kommunicera på teckenspråk. Det blev många turer mellan Förvaltningsrätten och socialnämnden, rapporterar allehanda.se. Till sist fick Frida rätt i Förvaltningsrätten. Enligt en vän till familjen är LSS-lagen tydlig med att det ytterst är Fridas vilja socialnämnden i Härnösand ska leva upp till.
  Frida bor ännu kvar i Finspång. Hennes boende har sedan sommaren 2014 blivit förlängt med en månad i taget.
  Härnösands kommun ska senast den sista mars ta ställning till om de ska överklaga domen eller inte.

onsdag, 24 februari 2016 17:23

SDUF:s generalsekreterare slutar

Anna Kain Wyatt gör sin sista dag som generalsekreterare för Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) den 11 mars.  ”Det är med dubbla känslor jag slutar. Samtidigt som jag tycker att det ska bli spännande med ett nytt jobb så känns det tråkigt att lämna SDUF. Jag har trivts jättebra här”, säger hon som har arbetat hos SDUF i ett och ett halvt år. 
  Hon ska börja som ombudsman hos Hörselskadades Riksförbund (HRF) med ansvar för barn-, ungdoms- och tolkfrågor den 14 mars. Det innebär att hon kommer att jobba mycket med skolfrågor. En tjänst som Hanna Sejlitz hade innan hon blev ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund. 
 
”Jag beklagar att Anna slutar hos SDUF. Samtidigt är jag glad för Anna som far vidare till nya och spännande utmaningar. Anna har genomfört en mycket angelägen utveckling av SDUF:s verksamhet som lett till att förbundet har kunnat ta mer plats i mediebruset och ungdomspolitiken”, säger SDUF:s ordförande Mia Modig i en skriftlig kommentar. Ungdomsförbundet kommer att söka en ny generalsekreterare.

Missnöjd med Lidingö kommuns tillgänglighetsarbete.

onsdag, 03 februari 2016 14:09

Webbchatt på teckenspråk i Örebro

Örebro kommun erbjuder webbchat på teckenspråk med start i morgon 4 februari. När teckenspråkiga invånare besöker sajten orebro.se kan de välja att chatta med någon av kommunens teckenspråkskunniga kommunvägledare vid servicecentret. Webbchatten blir ett komplement till bildtelefoni och Skype. För att det ska fungera måste man ha Firefox eller Google Chrome som webbläsare. "Vårt mål med satsningen är att teckenspråkiga ska få så bra hjälp som möjligt i sin kontakt med kommunen, vi strävar ständigt efter att ge service på lika villkor", säger Margareta Wall, kommunikationsdirektör.
Här förklarar kommunen hur webbchatten fungerar.

måndag, 25 januari 2016 11:06

Sebastian kränkt av polis i Örebro

I fredags skulle Sebastian, 18, åka buss till sin skola i centrala Örebro från sitt elevhem. Han är döv, har autism och flera funktionsnedsättningar. Ombord krävde en kontrollant att få se hans busskort, skriver Metro. Han visade sitt kort och förklarade att han var 18. Kontrollanten begärde att se hans id-kort, vilket han inte hade. Hans pass fanns kvar på elevhemmet. Kontrollanten drog av honom från bussen och tillkallade polis. Enligt Sebastian försökte polisen att med våld plocka upp hans plånbok då han inte på egen hand kunde uppge sitt personnummer. De hittade ett foto i plånboken och jämförde det genom att ta av hans luva och titta på hans ansikte.
Sebastians familj har polisanmält händelsen. Polisen i Örebro län skriver på Facebook att de ber om ursäkt om Sebastian uppfattat polisen som brysk eller otrevlig och undersöker närmare med berörda medarbetare och chefer.
TV4 har intervjuat familjen. 
UPPDATERING: Polisen har startat en intern utredning av fallet, rapporterar NA

Avled den 15 januari.

onsdag, 13 januari 2016 10:52

Samtalstöd till fd elever i specialskolan förlängs

I december 2013 uppdagades det att elever i specialskolan upplevt trakasserier och kränkningar av olika slag, något som hade pågått under lång tid. Elever från olika tidsepoker uppgav liknande upplevelser. Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) genomförde utredningar och åtgärder vidtogs. Åtgärderna hade hittills inte gällt före detta elever. Men under hösten erbjöds proffessionellt samtalstöd även till före detta elever. Detta stöd har nu förlängts fram till sommaren. 

   – Den som vill ha samtalsstöd kan ta kontakt via texttelefon, bildtelefon, taltelefon, mobil eller e-post. Den som kommer att svara heter Lea Strandberg. Hon är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut och är anställd vid Dövpsykiatriska mottagningen i Region Örebro län. Lea har mångårig erfarenhet av att arbeta med teckenspråkiga personer, som varit utsatta för olika trauman, både barn och vuxna. Hon har kontakter med andra professionella runt om i landet, med liknande erfarenheter. Hon bedömer vem som kan ge rätt stöd. Det kan vara hon själv eller någon annan. Stödet ges på plats eller på distans utifrån det behov den som vill ha stöd har, säger Christer Fleur, kontaktperson på SPSM.

Mer information om samtalsstödet hittar du på SPSM:s hemsida.

 

måndag, 21 december 2015 13:25

Teckenspråk i Supershowen-finalen

Momo och Patricia från Manillaskolan i Stockholm deltar i kvällens final av Supershowen. Tillsammans med Hampus från Oxie sjunger de "Hjältarna" på teckenspråk och tal. Det är deras version av Måns Zelmerlöws låt, Heroes. Finalen sänds klockan 19.05 i Barnkanalen, Barnplay och SVT Play. Det är tittarna som avgör vilket av de åtta bidragen som ska kamma hem titeln Årets supershoware. Man kan rösta via sms, telefon eller programmets sajt
  Lilla Aktuellt teckenspråk har intervjuat Hampus, Momo och Patricia inför sluttävlingen. 
  UPPDATERING: "Hjältarna" kom trea i finalen. 

JULSPECIAL: DEL 4/4

Relaterad video

JULSPECIAL: DEL 3/4

Relaterad video

JULSPECIAL: DEL 2/4

Relaterad video

Filmer visas på biografen Zita 4-5 december.

Relaterad video

JULSPECIAL: DEL 1/4

Relaterad video

Studerar juridik vid Stockholms universitet.

DT var med på 45-årskalaset.

Relaterad video

Den senaste tolkupphandlingen väcker dock missnöje. 

Maree kom till Sverige från Afghanistan. 

Spektakulär teckenspråkig musikal på Broadway.

Dövrörelsens nestor fyller år idag.

Avslutas inte abrupt den 1 november. 

måndag, 26 oktober 2015 13:41

Svensk kock kom trea i Deaf Chef 2015

I helgen gick årets kocktävling Deaf Chef av stapeln i danska Valby. Åtta kockar tävlade om titeln. Det var en tuff tävling där Unnur Petúrsdóttir från Island gick segrande ur fajten. Tvåa kom engelsmannen Scott Garthwaite. Igor Sapega från Sverige kom trea för andra året i rad. Han var nöjd med sin insats, enligt uppgift till DT.

Igor Sapega hoppas på vinst.

Spelar Jossan i TV4:s nya komediserie