fredag, 11 december 2020 14:41

Nu får Lydia tolk till förinspelade föreläsningar

DT rapporterade i november att Lydia Tebibel, lärarstudent vid Stockholms universitet (SU), var frustrerad över att hon inte kunde få tolk till förinspelade föreläsningar. Anledningen var att de redan var tillgängliggjorda genom undertext. Nu har SU ändrat sig och kan ordna med tolk till förinspelade föreläsningar om studenter efterfrågar det. Utdrag ur beslutet: ”När inspelade föreläsningar endast erbjuds med undertext kan döva studenter uppleva det som en ökad belastning genom att undervisningen till stora delar endast sker genom text”. Beslutet gäller så länge pandemin består eller tills annat meddelas.
  Lydia Tebibel är väldigt glad över beslutet inte bara för sin egen skull utan också för andra studenters, även om det kom väldigt sent. Problemen började redan för henne vid månadsskiftet augusti/september och för andra döva SU-studenter i våras enligt henne. "Men det är bättre sent än aldrig", säger hon som dock är kritisk till att det är en tillfällig åtgärd. Studenter ska kunna få tolk till alla undervisningstillfällen, både på plats och distans, även när coronakrisen ebbat ut. Hon vill rikta ett särskilt tack till Teckenspråkets röst som hjälpt till i kontakterna med universitetet för att få beslutet ändrat, och till SDR som visat stöd för hennes fall.

onsdag, 02 december 2020 17:51

10 teckenspråksartister sjunger ”Vi håller ut”

Den tuffa coronakrisen gör sig påmind överallt, i såväl Sverige som stora delar av världen. Därför har tio svenska teckenspråksartister gått samman för att teckenspråksgestalta den populära låten ”Vi håller ut”. Den handlar om att inte tappa hoppet och att hålla ut. Therese Andersson är initiativtagare till teckenspråksversionen av låten. Till vardags arbetar hon som lärare vid Tullängsgymnasiet i Örebro. När hon såg originallåten (den släpptes i maj 2020), kom hon att tänka direkt på sina döva och hörselskadade elever. Hon visste att hennes elever skulle älska att se teckenspråksversionen. Därför tog hon kontakt med Kristoffer Kold Erlandsen, som i sin tur satte ihop ett team av teckenspråksartister för inspelning. Micke ”Mikeadelica” Gustafsson som står bakom låten säger i ett pressmeddelande om teckenspråksversionen: ”Jag är stolt över att låten lever vidare och att det viktiga budskapet, att just hålla ut i dessa tider, fått möjlighet att tas emot av ännu fler”.

måndag, 16 november 2020 12:11

102-åringen Svea har gått bort

Kramforsbon Svea Thim somnade in i går förmiddag (15 november) efter en tids sjukdom. Hon blev 102 år gammal. Den 27 december skulle hon ha fyllt 103 år. DT träffade henne i januari 2018. Då hade hon nyligen passerat hundrastrecket, vilket hon hade svårt att förstå. ”Det kändes som vanligt”, sade hon och skrattade. Just hennes goda humor och positiva inställning troddes vara två av de främsta anledningarna till att hon lyckades med att bli så gammal. Ett annat recept för ett långt liv var socialt umgänge. ”Bjud in folk hem till dig eller hälsa på andra för att prata”, sade hon. Då bodde hon fortfarande hemma.
   Efter sig lämnade hon 4 barn, 10 barnsbarn, 24 barnbarnsbarn och 2 barnbarnsbarnbarn. Läs mer om Svea Thim här.

torsdag, 22 oktober 2020 18:03

Teckenspråkstolkad presidentdebatt i USA

I natt klockan 3 svensk tid sänds den sista presidentdebatten mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Joe Biden. Amerikanska DPAN.tv kommer att teckenspråkstolka och texta debatten live. Följ direktsändningen här. Den kan också ses i efterhand. De tolkar som DPAN.tv använder sig av är döva. Här är det amerikanskt teckenspråk som gäller.
   Vad som är speciellt med nattens debatt är att mikrofonerna växelvis kommer att stängas av. Tanken är att båda presidentkandidaterna ska få tala till punkt. I den första presidentdebatten, som sändes i slutet av september, blev Biden avbruten av Trump 71 gånger och Biden avbröt Trump 22 gånger. Den debatten beskrevs som kaosartad. Därför har kommissionen för presidentdebatten gjort om reglerna för att få ordning på debatten. 
   Det amerikanska presidentvalet äger rum den 3 november 2020.

Relaterad video

torsdag, 08 oktober 2020 11:22

Deaf U – ny realityserie från Netflix

I morgon 9 oktober har realityserien Deaf U premiär. Serien följer sex döva och hörselskadade studenter vid Gallaudet-universitet i Washington DC, världens enda teckenspråkiga universitet. I totalt åtta avsnitt delar studenterna med sig av sina upp- och nedgångar, allt från kärlek och identitetssökande till studieresultat och sport, och om hur det känns att kliva in i vuxenlivet. Amerikanska TV Guide hyllar serien. "Det som får en att fastna för Deaf U är att serien ger en inblick i det rika och dynamiska samhället vars identitet omvärlden ofta endast förknippar med funktionsnedsättning, och det är något serien lever upp till", skriver TV Guide. Nyle DiMarco, döv aktivist, modell och skådespelare, står bakom serien som exekutiv producent.

torsdag, 17 september 2020 15:43

Försenad avsiktsförklaring om Europas teckenspråkshuvudstad

2010 utropade sig Örebro till Europas teckenspråkshuvudstad. Bakom utropandet står Örebro kommun, Region Örebro län, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Örebro universitet som tillsammans gjort en avsiktsförklaring. Nu arbetar de fyra undertecknarna med att revidera avsiktsförklaringen. Tanken var att den förnyade avsiktsförklaringen skulle presenteras på Örebro kommuns digitala konferens Mänskliga rättigheter ur ett teckenspråksperspektiv i dag den 17 september. Men så blev det inte. 
  Vad berodde det på? 
 
– Jag kan säga med säkerhet att ni inte behöver vara oroliga. Arbetet fortgår enligt plan och vi hann helt enkelt inte klart tills i dag från alla aktörer utifrån beslutsprocesser med mera, svarar Per-Åke Sörman, avgående kommunalråd (C), i ett sms. 
  När väntas den reviderade avsiktsförklaringen bli klar?
 
– Den kommer att presenteras under hösten och vi hoppas kunna utöka utropandet från fyra aktörer till fem nu när vi förnyar våra löften och antaganden för kommande period (oklart vilken period det blir), svarar Per-Åke Sörman. 
  Under konferensen avslöjades vilken den femte tilltänkta aktören var: Länsstyrelsen Örebro län.

onsdag, 09 september 2020 11:18

FSDB permitterar alla anställda

Alla anställda vid Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) är permitterade fram till 31 december 2020. Det har förbundsstyrelsen beslutat. Orsaken är att förbundet inte ska få något stort underskott i år. Alla fysiska aktiviteter har ställts in på grund av corona och de beviljade medel som förbundet har erhållit i år, får inte användas till annat. Fram till årsskiftet har personalen tillfälligt reducerad arbetstid och FSDB får statligt stöd för att täcka en del av personalkostnaderna. Klas Nelfelt, styrelseledamot, säger till SVT Nyhetstecken att han hoppas att personalen kan börja arbeta som vanligt igen i januari 2021.

måndag, 07 september 2020 11:25

Svenska kyrkans jourtelefon finns nu i hela landet

I maj öppnade Västerås stift en telefonlinje som gav stöd på både svenskt teckenspråk och svenska under coronakrisen. "I orostider vill vi alla ha samtal på det språket som är vårt förstaspråk och för döva är ju det teckenspråk”, sade Åsa Grönberg, stiftskonsulent i Västerås stift till P4 Västmanland. Med start i dag den 7 september är telefonlinjen nu tillgänglig i hela landet, inte bara i Västerås stift. Teckenspråkiga präster och diakon från olika stift bemannar linjen tre dagar i veckan. "Du kan ringa jourtelefonen om du har det svårt och behöver stöd, om du har existentiella frågor eller känner oro och sorg", skriver Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet. Öppettiderna och kontaktuppgifterna finns på deras Facebook-sida (inlägget var publicerat den 3 september).

tisdag, 01 september 2020 12:34

Färre vill studera till teckenspråkstolk

Fellingsbro folkhögskola, en del av Region Örebro län, har gjort en nationell kartläggning av teckenspråks- och dövblindtolkutbildningen. Kartläggningen visar att söktrycket till landets tolkutbildningar har minskat kraftigt de senaste åren trots att antalet utbildningar blivit betydligt färre. Anledningarna tros vara låga ingångslöner och att utbildningarna numera är koncentrerade till mellersta Sverige (Leksand, Stockholm och Örebro). Fellingsbro folkhögskolas (en av de tre folkhögskolor som erbjuder tolkutbildning) rektor, Torkel Freed, är orolig. ”Även om mycket blivit bättre har personer som behöver tolk historiskt varit en grupp som har exkluderats. Om vi inte levererar duktiga tolkar till samhället så kommer den här gruppen att hamna utanför igen” säger han till SVT Örebro. Alexandra Royal, förtroendevald (C) och tolkanvändare, är också bekymrad. ”Det är bara att hoppas på att de tolkar som finns i dag faktiskt jobbar fram tills de dör, i stort sett. Så illa är det faktiskt”, säger hon till SVT Örebro.

tisdag, 18 augusti 2020 15:37

Torbjörn Svensson tar revansch

För ett år sedan cyklade Torbjörn Svensson tandemcykel från Treriksröset till Smygehuk för att uppmärksamma dövblindas situation. Under resan kollapsade han vid Höga Kusten och kunde inte återuppta cyklingen förrän några dagar senare. Resten av cyklingen genomfördes enligt planen, men kollapsen blev för Torbjörn ett tydligt tecken på hur tufft det faktiskt är att leva som dövblind.
  – På något sätt i kråksvängen kan jag tycka att det är fantastiskt ändå att det här kommer fram. För det är i princip såhär det är att ha dövblindhet. Varje dag är en kamp i att överleva rent mentalt, resonerar Torbjörn dagarna efter kollapsen.
  Revanschsugne Torbjörn vill dock inte släppa den förlorade sträckan, så den 27 augusti är det dags. Då cyklar han mellan Höga Kusten och Uppsala för att fullborda hela sträckan. Följ honom på facebook.com/dbc2019. Den 7 oktober klockan 20:00 på SVT2 sänds en dokumentärserie i fyra delar om Torbjörns cykling. TEXT: MARIA NORBERG

 

torsdag, 18 juni 2020 11:18

Stort intresse för översatta Sommar i P1-program

Sommar i P1 ska för andra året i rad översättas till svenskt teckenspråk och/eller skriven svenska av frivilliga personer i Facebook-gruppen Sommar i P1 2020 – teckenspråk och skriven svenska för ökad tillgänglighet. Bakgrunden är att Charlotte Sjölander förra sommaren bestämde sig för att helt privat tillgängliggöra det populära sommarprogrammet via Facebook. Hon kände sig exkluderad då programmet endast gick att lyssna på radio och Sveriges Radio ansåg att deras uppdrag inte var att tillgängliggöra program för döva och hörselskadade. Deras fokus låg på ljud. Den Facebook-grupp som Charlotta Sjölander startade väckte stort intresse. Över 2 300 medlemmar anslöt sig till den. 45 av 58 sommarprat blev transkriberade och 22 teckenspråkstolkade.
I år är Conny Norén, Alexandra Royal, Zara Strömstedt och Juli af Klintberg administratörer för gruppen. På kort tid har över 1 200 personer gått med i gruppen. Nu på lördag 20 juni går klimataktivisten Greta Thunberg ut först av alla sommarpratare. Listan på sommarpratarna finns här.

tisdag, 05 maj 2020 10:10

Västerås stift erbjuder stödtelefon på svenskt teckenspråk

Med start i dag den 5 maj startar Västerås stift en telefonlinje som ger stöd under coronakrisen, rapporterar P4 Västmanland. Stöd ges på både svenskt teckenspråk och svenska. ”I orostider vill vi alla ha samtal på det språket som är vårt förstaspråk och för döva är ju det teckenspråk”, säger Åsa Grönberg, stiftskonsulent i Västerås stift. Telefonlinjen kommer att vara öppen tre förmiddagar i veckan. Stödlinjen omfattar även dem som bor i Dalarna. Svenska kyrkan jobbar på att utöka tjänsten till att gälla hela landet också. Tjänsten bemannas av teckenspråkskunnig personal, i första hand präster. Öppettiderna och kontaktuppgifterna finns på den här Facebook-sidan

Relaterad video

Relaterad video

fredag, 21 februari 2020 11:44

Conny Norén: Sveriges Radio sviker döva och hörselskadade

Sveriges Radio (SR) arbetar för att krympa textmängden på sina nyhetssajter i linje med strategin Ljudet i fokus. SR:s ansvariga skriver: ”Man kan lite förenklat säga att vi lämnar vad som liknar en traditionell tidningssajtlogik med text i fokus till en logik där ljudpubliceringar, spellistor och lyssning är vårt primära erbjudande. Text, grafik och bild är stödjande till ljudet.” De flesta P4-redaktioner har nu gått över till att som grundformat skriva nyheter i form av ett trepunktsformat. Den som vill veta mer får lyssna på ljudklipp. En av de personer som reagerat på SR:s nya arbetssätt är Conny Norén som själv har två döva barn. Han har bloggat om saken och startat den här namninsamlingen Sveriges Radio – svik inte döva och hörselskadade! SR:s beslut försämrar tillgängligheten för Sveriges 10 000 döva och 1 300 000 hörselskadade, menar han. 

fredag, 10 januari 2020 15:23

Peter Zacsko en av utställarna på Liljevalchs vårsalong

Den döva konstnären, Peter Zacsko, är en av de 170 utvalda utställarna på Liljevalchs berömda vårsalong i Stockholm. Konkurrensen var stor, nära 3 000 ansökningar hade inkommit. Peter Zacskos målningar visar paradoxer där döva och hörande missförstår varandra. Han säger att det är en utmaning att som döv avläsa läpprörelser då många ord har likadana munbilder, t.ex. tiger och tigger. Hörande kan också missförstå varandra, särskilt om de kommer från olika kulturer. Peter Zacsko menar därför att kommunikation är en utmaning för alla. Hans ”hörn” är ett verk bestående av elva delar som visas tillsammans där han leker med ord; hörn blir örn. Vårsalongen 2020 är öppen fram till den 22 mars. 

måndag, 18 november 2019 10:46

Just nu pågår utställningen Ett mörker av ljus i Örebro

Konstnärskollektivet Konst i Blindo består av fyra konstnärer som alla har synskador, hörselskador och olika funktionsvariationer. Tillsammans har Camilla Högberg, Frida Ingha, Adele Karlsson och Cecilia Artemicia Ramstedt skapat utställningen Ett mörker av ljus för att berätta om mörkret och synbortfallet som de lever med dagligen. I utställningen visar konstverken olika sätt hur mörkret kan te sig. Mörkret kan till exempel vara ett bländande ljus, känslor, utanförskap eller otillgänglighet. Utställningen är öppen i Wadköping i Örebro tisdag till söndag klockan 11-16 fram till och med den 24 november. Läs mer här. TEXT: MARIA NORBERG

Relaterad video

fredag, 04 oktober 2019 10:24

Fredriks restaurang stängd tills vidare

I slutet på september stängde Fredriks Gourmet & Bar tills vidare. DT fick en kort intervju med Fredrik Lindvall, som berättar att de stänger på grund av familjeskäl och långsiktig ekonomi. Dövas Förening i Örebro, som Fredrik hyr lokalen av, intygar att det är korrekt att Fredrik stängt restaurangen. Dövas Förening i Örebro avvaktar med att ge ytterligare besked kring vad som nu kommer att hända med lokalen. TEXT: MARIA NORBERG

Relaterad video

tisdag, 25 juni 2019 15:47

Stockholms Dövas Förening omorganiserar – alla anställda varslas

Sveriges största dövförening, Stockholms Dövas Förening, gick ut i dag (25 juni) med den här informationen om att de ska genomgå en omorganisation i höst. Anledningen är att de har en ansträngd ekonomi. Underskottet väntas bli drygt en halv miljon kronor i år. Om inget görs åt det, kommer det att växa för varje år, rapporterar föreningens ordförande Joakim Hagelin Adeby. Därför har föreningens styrelse beslutat att göra en översyn av organisationen. Alla anställda varslas. I den nya organisationen väntas det bli färre tjänster. Målet är att föreningen ska ha en stabil ekonomi med ett fortsatt bra verksamhetsutbud och intressepolitiskt påverkansarbete. Hur den nya organisationen ska se ut och vilka förändringar som ska göras, är i dagsläget inte klart. 

tisdag, 25 juni 2019 10:54

#byss på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram fem korta filmer med berättelser från #metoo-uppropen. En av dem handlar om #slådövörattill*; ett upprop som samlat över 600 döva och hörselskadade kvinnor och icke-binära. Syftet med kortfilmerna är inte bara att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, sexuell utsatthet och dubbel utsatthet utan också vad yrkesverksamma som möter målgrupperna i kortfilmerna kan göra annorlunda. Just när det gäller #slådövörattill betonas vikten av dövkompetens och att bryta den tystnadskultur som råder i dövcommunityt. Samtliga kortfilmer finns i tre versioner: textad på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och syntolkad. De kan ses här.

*uppropet har även ett annat namn: #byss, som betyder strunta i eller inte bry sig på svenskt teckenspråk

torsdag, 13 juni 2019 11:52

Nu tar Tolkcentralen i Stockholm bort begränsningen till en fritidstolkning per vecka

Dövas Tidning har i senaste numret av papperstidningen skrivit om Tolkcentralens i Stockholm begränsning: högst en fritidstolkning per vecka för vuxna tolkanvändare. Begränsningen har fått hård kritik av Stockholms Dövas Förening, Stockholms Dövas Ungdomsråd och andra organisationer. En av de personer som blivit drabbade är Elias Tebibel, som spelar fotboll i ett av topplagen i division 4 och som DT intervjuat. Nu meddelar Tolkcentralen att de har fått mer pengar av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Det innebär att de kan söka tolk till fritidsbeställningar på samma sätt som förut. Stockholms Dövas Förening jublar över beskedet – se deras inlägg på Facebook

tisdag, 11 juni 2019 16:12

Adam Kosa sitter kvar i EU-parlamentet

I slutet av maj ägde EU-valet rum. Då ställde minst sju döva kandidater upp. Nu står det klart att det bara är Adam Kosa från Ungern som lyckades knipa en plats i Europaparlamentet, enligt uppgift till Dövas Tidning. Han är därmed inne på sin tredje mandatperiod, 2019-2024. Läs mer om honom här.
Under förra mandatperioden fanns det två döva ledamöter i EU-parlamentet: Adam Kosa och Helga Stevens från Belgien. Den sistnämnda kandiderade till det flamländska parlamentet i maj. Hon var på åttonde plats – det räckte inte hela vägen. På sin Facebook-sida skrev hon att hon skulle fundera på vad hon skulle göra framöver.

tisdag, 04 juni 2019 10:00

Lika Unika ska läggas ner

Federationen Lika Unika ska läggas ner. Det har medlemsorganisationerna beslutat på ett extra årsmöte den 3 juni. Anledningen är att tre av de fem medlemsorganisationerna, Förbundet Sveriges Dövblinda, Hörselskadades Riksförbund och Synskadades Riksförbund, har ansökt om utträde. Kvar blir bara två: Sveriges Dövas Riksförbund och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. Om en paraplyorganisation ska kunna finnas kvar och få statsbidrag, är kravet minst fem medlemsorganisationer. Därför har alla fem medlemsorganisationer enats om att Lika Unika ska avvecklas vid årsskiftet 2019/2020 och istället söka nya former för samarbete. Ola Lundström, kassör för Sveriges Dövas Riksförbund, säger till DT att förbundet inte har tagit ställning till om de ska ingå i en ny paraplyorganisation, till exempel Funktionsrätt Sverige (f.d. Handikappförbunden).

Västanviks folkhögskola hade som brukligt sin stämma i anslutning till SDR:s förbundsmöte. Sven-Emil Karmgård blev omvald som ordförande. Nu är han inne på sitt sjunde år som ordförande. Andra ledamöter som blev omvalda var Ronny de Silva och Mona Riis. Deras ersättare blev Kerstin Olsson och Anna-Lena Hagnell-Olehn; två nya ansikten i skolans styrelse.

Skolan kunde återigen presentera ett positivt resultat: nära 2 miljoner kronor. 2019 blir ett speciellt år för skolan. I augusti väntar ett stort 50-årsjubileum. Då ska bland annat en 102-sidig jubileumsbok släppas.
– Det blir en bildrik bok med tydliga 10-årsindelningar, från 1960-talet och framåt, berättar Gunilla Kolm, rektor.

Boken kommer också att innehålla QR-koder som hänvisar till webben där bland annat äldre filmer från skolan finns utlagda.

En glädjande nyhet skolan kom med på stämman var att skolan skulle få mer statsbidrag med start 2020. Det innebär att de kommer att kunna utöka sin kursverksamhet.
– Vi är jätteglada, säger Gunilla Kolm.

Läs mer om SDR:s förbundsmöte här

tisdag, 21 maj 2019 13:43

Lindvall säljer sin restaurang i Örebro

Restaurang Fredrik Gourmé & Café drivs av paret Fredrik och Simone Lindvall i Örebro. Det brukar vara fullsatt vid lunchtiden och många kommer också förbi för att köpa matlåda. DT sände ett webb-tv-inslag om restaurangen för ett år sedan. Då hade de precis öppnat. Nu har företaget lagt ut en säljannons på sin lokal. Fredrik Lindvall bekräftar ryktet och förklarar beslutet: ”Vi säljer vår lokal p.g.a. tidsbrist. Min fru pluggar i Stockholm på vardagar och jag har ett annat jobb samt är ensam hemma med barnen. Företaget är dock kvar. Vi har ett projekt på gång som fortfarande är hemligt. Därför tog vi beslutet att sälja vår restauranglokal”. TEXT: SARAH REMGREN

 

Relaterad video

Relaterad video

onsdag, 20 februari 2019 13:16

Birger Sjöberggymnasiet slutar med teckenspråk

Från och med kommande hösttermin kan hörande elever vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg inte välja teckenspråk som språkval. Anledningen är att det är för få elever som önskar läsa teckenspråk och att det är för dyrt att fortsätta med att erbjuda teckenspråksutbildning. ”De som läser teckenspråk som fortsättningskurs får läsa färdigt, det handlar om 13 elever på samhällsprogrammet idag. Däremot påbörjas inga nybörjarkurser från och med nästa läsår”, säger rektor Johan Ceder till lokaltidningen TTELA. Unga Hörselskadade (UH) ställer sig kritiska till skolans beslut. Kave Noori, styrelseledamot i UH, säger till TTELA: ”Teckenspråksundervisningen i Vänersborg har varit unik och bidragit till att säkerställa den kompetensen hos personal inom till exempel vård, omsorg och skola där man har kontakt med teckenspråkiga. Därför är det otroligt allvarligt att en av de få gymnasieskolor i landet som erbjuder teckenspråk för hörande överväger att lägga ner utbildningen”.

Relaterad video

onsdag, 16 januari 2019 09:31

Johanna Mesch är Sveriges första döva professor

Nu har Sverige äntligen återigen en professor i teckenspråk efter att Brita Bergman gått i pension 2012. Det är Johanna Mesch som nyligen blivit befordrad till professor i teckenspråk vid Stockholms universitet. Hon är därmed Sveriges och Nordens första döva professor. Hennes bakgrund i korthet: 1998 disputerade hon med avhandlingen Teckenspråk i taktil form – turtagning och frågor i dövblindas samtal. Därför har taktil teckenspråkskommunikation hos personer med dövblindhet kommit att bli ett av hennes forskningsintressen. Andra forskningsintressen är tvärspråkliga jämförelser mellan tecknade språk, skriver Stockholms universitet på sin hemsida. Hon är nu inblandad i ett treårigt forskningsprojekt, Från tal till tecken – att lära sig svenskt teckenspråk som andraspråk, tillsammans med Krister Schönström.
DT har intervjuat Johanna Mesch i senaste numret av papperstidningen om hennes tid som gästprofessor i Brasilien. Läs mer här.

fredag, 14 december 2018 10:16

Man frikänns från olaga hot mot Malin Wengholm

I början av året skrev Jönköpings regionråd Malin Wengholm (M) på en Facebook-sida att dövrörelsen framstod som en sekt för henne. Ett uttalande som fick en rad organisationer och personer att reagera och lokaltidningen Jönköpings-Posten att skriva en serie artiklar. Det ledde också till att en man i 55-årsåldern hotade henne via mejl två gånger. Han skrev att han skulle söka upp och skada henne. Malin Wengholm beslöt att polisanmäla honom. Han blev åtalad för olaga hot vid Jönköpings tingsrätt. I domstolen erkände han att han hade skickat mejlen men sa samtidigt att han aldrig hade för avsikt att åka hem till henne eller skada henne, rapporterar Jönköpings-Posten. Tingsrätten beslöt att frikänna honom – anledningen var att de uttalanden som han gjorde inte var ägnade att framkalla allvarlig fruktan.

fredag, 23 november 2018 14:12

Rapport teckenspråkstolkas varje vardag

Rapport ska teckenspråkstolkas varje vardag klockan 18.00 med start den 7 januari 2019 på SVT Play. En smygstart sker dock redan den 3 december, säger Anna Zettersten, chef för avdelningen språk och tillgänglighet vid SVT, till DT. Tanken är att tekniken och tolkarna sluttränas i skarpt läge de flesta vardagar fram till sista helgen före jul. Fem teckenspråkstolkar har anställts på heltid för den här satsningen. Det gör att SVT kan sänka beredskapstiden ytterligare för när en tolk kan rycka in och tolka vid stora nyhetshändelser: från 2 timmar till max 30 minuter på dagtid. SVT fick kritik för sin senfärdighet i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året. De började tolka extra sändningar nästan fyra timmar efter dådet. 

fredag, 02 november 2018 10:25

SVT:s lokala nyheter textas

Landets döva och hörselskadade tittare har länge velat se textade lokala nyheter. Nu har SVT äntligen beslutat att alla lokala nyhetsinslag som publiceras på SVT:s sajt och i SVT:s app ska textas. Men de lokala nyheternas tv-sändningar kan ännu inte textas, enligt SVT. Anledningen är att tekniken inte finns. SVT har 21 lokala parallella nyhetssändningar samtidigt. Därför är det omöjligt enligt SVT att erbjuda 21 olika undertexter. Vidare är det en utmaning att låta ett stort antal personer direkttexta 21 sändningar samtidigt. SVT har i år krav på sig av regeringen att texta 100% av icke-direktsända program och minst 65% av direktsända program.
SVT Nyhetstecken har gjort ett inslag om den här nyheten. 

tisdag, 25 september 2018 14:11

Man åtalad för olaga hot mot Malin Wengholm

I början av året skrev Jönköpings regionråd Malin Wengholm (M) på en Facebook-sida att dövrörelsen framstod för henne som en sekt. Ett uttalande som fick en rad organisationer och personer att reagera och lokaltidningen Jönköpings-Posten att skriva en serie artiklar. Det ledde också till att en man i 55-årsåldern hotade henne via mejl två gånger. Han skrev att han skulle söka upp och skada henne. Malin Wengholm beslöt att polisanmäla dessa hot. Nu har mannen blivit åtalad vid Jönköpings tingsrätt. Han erkände att han hade skickat mejlen, men förnekade att han begått brott, rapporterar P4 Jönköping.

tisdag, 21 augusti 2018 13:53

Liberalerna bäst på funktionshinderpolitik

Liberalerna har den bästa funktionsrättspolitiken. Det har Funktionsrätt Sverige kommit fram till i sin analys av partierna. Organisationen har rankat partierna efter hur de svarat på frågorna i deras valenkät. Frågorna handlar bland annat om hur de har uppfyllt sina löften från valet 2014 och hur väl de redan arbetar med frågorna. Topp tre ser ut så här: 1. Liberalerna 2. Vänsterpartiet som svarat ja på 9 av 15 frågor. 3. Delad tredjeplats mellan Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Läs mer om rankningen här.

torsdag, 14 juni 2018 09:20

Regeringen: SPSM ska inte läggas ner

Regeringen uppgav i morse att de inte går vidare med Skolmyndighetsutredningens förslag att lägga ner SPSM. Regeringen går inte heller vidare med förslaget att några kommuner ska bli huvudmän för specialskolorna, rapporterar SVT Nyhetstecken. ”Regeringen vill inte gå vidare med förslaget om att byta huvudman för specialskolorna. Det är heller inte aktuellt att överföra huvudmannaskapet för specialskolorna från staten till de kommuner som skolorna ligger i, säger Helene Öberg, (MP) som är statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin, till SVT Nyhetstecken. I går utgav SDR och SDUF ett pressmeddelande där de kraftigt motsatte sig förslaget att lägga specialskolorna på kommunala huvudmän.

onsdag, 13 juni 2018 16:46

Riksdagsbeslut: döva får ha kvar sin schablonersättning

I dag har riksdagen beslutat om att den nya merkostnadsersättningen ska ersätta handikappersättningen. I merkostnadsersättningen blir schablonersättningen för döva kvar. Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) jublar över beslutet. ”Tack vare ett intensivt påverkansarbete av oss och flera andra organisationer som Synskadades Riksförbund (SRF) och Förbundet för Sveriges Dövblinda (FSDB) där vi kraftfullt protesterade mot regeringens förslag att modernisera handikappersättningen och ta bort schablonersättningen”, skriver SDR på sin hemsida.

söndag, 03 juni 2018 11:10

Belan Zengana och Linnea Lindén tillbaka i damfutsal-landslaget

Tidigare under våren avgick Belan Zengana och Linnea Lindén som förbundskapten respektive assisterande förbundskapten för damernas futsal-landslag i protest. De var missnöjda med hur organisationen och upplägget inom damfutsalen såg ut. Läs mer här.
Svenska Dövidrottsförbundet (SDI) skriver på sin hemsida att idrottsutskottet har arbetat febrilt för att få tillbaka duon samt presenterat ett nytt upplägg. Nu har duon valt att tacka ja till att göra comeback. De har skrivit på ett avtal som sträcker sig fram till december 2019.
– Det som hänt har vi nu lagt bakom oss. Vi är nöjda med upplägget som presenterats fram av SDI och ser nu fram emot att arbeta tillsammans för att stärka och utveckla damfutsalen, säger Belan Zengana till SDI.

torsdag, 12 april 2018 09:29

Dövas ersättning kan räddas

Regeringen föreslår att handikappersättningen slopas och istället ersätts med en merkostnadsersättning. Förslaget innebär att döva, gravt hörselskadade och synskadade förlorar sin schablonersättning. Istället måste de detaljerat redovisa sina merkostnader när de ansöker om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan. SDR och andra organisationer protesterar kraftigt mot förslaget. Därför har de ordnat en demonstration och kontaktat oppositionspolitiker.
Nu har allianspartierna i riksdagen lämnat in en motion. De anser att gravt hörselskadade eller blinda i fortsättningen ska få schablonersättning. ”Vi ser inte behovet av att blinda eller gravt hörselskadade individuellt ska behöva styrka sina omkostnader då dessa funktionsnedsättningar i hög grad generellt medför liknande behov för alla som drabbas av den”, skriver de i motionen.
Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska mot förslaget att ta bort schablonersättningen, skriver Synskadades Riksförbund.

I klippet berättar Svea Thim om den klänning som hon använde på sin 100-årsfest. Den har en speciell plats i hennes hjärta. För drygt 30-40 år sedan gick hon och maken Tore på stan i Kramfors. Det var skyltsöndag. Svea lade märke till en vacker klänning i ett skyltfönster. Hon pekade på den och sade till sin man att hon ville ha den. Senare överraskade Tore med att ge henne klänningen i julklapp.

Läs mer om Svea Thim här

Relaterad video

måndag, 05 mars 2018 09:12

The Silent Child fick en Oscar för bästa kortfilm

I natt svensk tid vann den brittiska kortfilmen, The Silent Child, en Oscar för bästa kortfilm. Filmen, inspirerad av verkliga händelser, handlar om fyraåriga döva Libby. Hon är född och uppvuxen i en medelklassfamilj på den engelska landsbygden. En dag träffar hon socialarbetaren Joanne som på kort tid kan se hur Libby förändras och blomstrar när hon börjar lära sig teckenspråk och blir allt mer delaktig.
Teamet bakom filmen hoppas att filmen får alla att förstå hur viktigt teckenspråket är för döva och hörselskadade barn.  
Här kan man se manusförfattaren Rachel Shenton och regissören Chris Overton hålla tacktal på Oscarsgalan. Talet är på både brittiskt teckenspråk och engelska. 

onsdag, 14 februari 2018 13:11

Protest mot regeringens plan för handikappersättning

Den 27 februari klockan 10-12 anordnar Synskadades Riksförbund (SRF) en manifestation på Mynttorget i Stockholm. SDR deltar också i den. Manifestationen är en protest mot regeringens planer att ersätta handikappersättningen med merkostnadsersättningen. Istället föreslås en individuell bedömning av den enskilda personens merkostnader och hjälpbehov. SDR har startat en namninsamling som pågår fram till den 26 februari. Ordförande Åsa Henningsson säger på SDR:s Facebook-sida att hon hoppas att många gör henne sällskap på torget. Hon ska där lämna över namnen till socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

tisdag, 30 januari 2018 15:21

Kanal 5 direkttextar under vinter-OS

Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nalkas. Kanal 5 meddelade i dag att de under perioden 9-26 februari kommer att direkttexta cirka 12 timmar per dygn i samband med direktsändningarna av de största evenemangen, svenska medaljjakterna och dagliga OS-magasinen. Text-tv-sidan är 199.
En av de som jublar över kanalens beslut är HRF:s ordförande, Mattias Lundekvam. På Twitter skriver han "Mycket positivt!". 

onsdag, 20 december 2017 13:22

FN deklarerar: 23 september blir internationell teckenspråksdag

I går beslöt FN:s generalförsamling att den 23 september blir en internationell dag för teckenspråk. World Federation of the Deaf (WFD) jublar över beslutet. WFD:s ordförande, Colin Allen, säger i den här videon: ”I denna resolution erkänns vikten av att teckenspråk och att tjänster på teckenspråk ska vara tillgängliga för döva så tidigt som möjligt”.
Den internationella teckenspråksdagen firas årligen med start den 23 september nästa år och blir en del av den internationella dövveckan. Anledningen till datumet är att WFD bildades den 23 september 1951.

måndag, 11 december 2017 13:28

Danska Dövas TV får fortsätta 2018

Dövefilm, Danmarks svar på SVT Teckenspråk, riskerade att läggas ner nästa år. Anledningen var att regeringen i höstas föreslog att Dövefilm skulle förlora hela sitt anslag på 7,2 miljoner kronor. Teckenspråkiga tv-tittare hänvisades istället till teckenspråkstolkade tv-program.
Förslaget väckte kraftig kritik från danska dövförbundet, DDL, och andra organisationer. Även den politiska oppositionen ställde sig frågande till förslaget. I fredags kväll meddelade regeringen sitt slutliga budgetförslag för nästa år. Förslaget om Dövefilms framtid togs tillbaka. Därmed kan Dövefilm få fortsatt statsbidrag, som dock minskar lite för varje år fram till år 2021.
DDL jublar över beskedet och de 21 medarbetare som blivit uppsagda från Dövefilm kommer att återanställas. Läs mer här.

måndag, 11 december 2017 11:48

Kanal 5 ska börja teckenspråkstolka tv-program nästa år

SVT och TV4 har gjort det sedan flera år tillbaka. Nu ska Kanal 5 också teckenspråkstolka utvalda tv-program. Först ut går Roy Fares i Amerika. Det sänds på Kanal 5 och Dplay efter årsskiftet.
Andra serier som kommer att tolkas till teckenspråk är följande:

Sofias änglar
Världens tuffaste jobb med Carina Berg
Wahlgrens värld

Här kan ni se Kanal 5:s Facebooks-inlägg där Roy Fares och teckenspråkstolken berättar om nyheten.

Relaterad video

Relaterad video

Relaterad video

måndag, 18 september 2017 11:26

Startskottet går för Internationella dövveckan

I dag börjar Internationella dövveckan. Årets tema är Full inkludering med teckenspråk – det gäller alla områden, t.ex. medieutbud och utbildning. World Federation of the Deaf (WFD), som lanserade Internationella dövveckan 1958, har utgett ett kampanjmaterial som kan användas världen över. Sveriges Dövas Riksförbund har översatt det till svenskt teckenspråk och svenska – se här
  På onsdag – i mitten av Internationella dövveckan – startar Dövas dag, som äger rum i Jönköping. På lördag ställer Dövas Tidning ut tillsammans med SDR i kulturhuset Spira mellan klockan 10 och 16. Kom och möt oss! Välkommen! 

tisdag, 22 augusti 2017 12:05

Dövägd restaurang i Köpenhamn tvingades slå igen portarna

I maj öppnade fyra döva delägare restaurang Skade i centrala Köpenhamn. Deras koncept var gourmetmat med nordiska inslag. En av kockarna var prisbelönta Unnur Petursdottir, som kom etta i tävlingen Deaf Chef för två år sedan.
Vid månadsskiftet juli/augusti tvingades restaurangen bomma igen, rapporterar Loud.land. En av delägarna, Jeppe Vestenaa, förklarade på tidningens Facebook-sida att den främsta anledningen var det stora underskottet. Bakgrunden till stängningen var alltså inte anmälan mot restaurangen, som tidningen skrev. En person hade anmält restaurangen till kommunen att delägarna hade missbrukat "tolkpengarna" (i Danmark kan en företagare få tolkstöd för att anställa en tolk). Men kommunen kom i sin granskning fram till att anmälaren inte hade någon grund för sitt påstående. Jeppe Vestenaa sa dock att anmälan gjorde att delägarna till slut gav upp när det redan hade varit tufft en tid att försöka få restaurangen att gå runt ekonomiskt.  

fredag, 14 juli 2017 15:41

DT önskar er alla en trevlig sommar

DT:s redaktion har semester den 17 juli–13 augusti. Inga uppdateringar kommer att göras på dovastidning.se under den tiden. Ni är dock alltid välkomna att kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så svarar vi så fort vi kan när vi är tillbaka vecka 33.
Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!  

torsdag, 13 juli 2017 11:36

Nästa vecka startar Deaflympics

Den 18 juli invigs sommar-Deaflympics. Mästerskapet äger rum i Samsun i norra Turkiet och pågår fram till den 31 juli. Den svenska truppen består av elva idrottare och sex ledare. Sverige tävlar i totalt fem grenar: bowling, cykling, friidrott (spjut), orientering och simning. Störst medaljchanser har bowlarna och Theodor Thor i spjut, skriver Svenska Dövidrottsförbundet (SDI).
Du kan följa de svenska deltagarna på dovidrott.se och deaflympics2017.org.

onsdag, 03 maj 2017 11:16

Signcare i konkurs

Det teckenspråkiga omsorgs- och vårdföretaget Signcare har beslutat att gå i konkurs. ”Orsaken är att företaget hamnat i obestånd. Företagets styrelse ser att bolaget kommit till en situation där det inte längre kan betala sina räkningar på sikt och därför beslutat om att gå i konkurs. Jag kan inte kommentera i detalj varför företaget hamnat i obestånd ännu, konkursförvaltningsberättelsen är klar om ett halvår”, säger konkursförvaltare Ferdinand Hellers till SVT Nyhetstecken.
Signcare hade cirka 30 anställda och 50 brukare i Stockholm med omnejd.
Fyra företag har tills nu anmält intresse för att ta över hela eller delar av Signcares verksamhet.
FSDB Stockholm och Gotland och Stockholms Dövas Förening meddelar på Facebook att de ser allvarligt på konkursen och undersöker hur händelsen påverkar brukarna.  

Relaterad video

onsdag, 22 februari 2017 14:54

Mo Gård i Norrköping läggs ner

Mo Gård folkhögskola i Norrköping har under en längre tid haft problem att rekrytera deltagare. Till hösten väntas bara ett tiotal deltagare börja. Det är för få för att ekonomin ska kunna gå ihop. Därför måste  folkhögskolan stänga sin verksamhet i staden, rapporterar affarsliv.com. Fem personer riskerar att förlora sina jobb. Förhoppningen är att de kan omplaceras inom Mo Gård-sfären som har en rad olika verksamheter. 
Mo Gård har fyra andra folkhögskolor i Sverige: Göteborg, Stockholm, Åkarp och Örebro. De påverkas inte av nedläggningen i Norrköping.