2015-05-30

Västanvik storsatsar på nya studiolyor

||

Skolans ekonomi fortsatt god.

I morse hade Västanviks folkhögskola årsstämma i Sundsvall. Sven-Emil Karmgård blev omvald som ordförande. Verksamhetsplanen för 2015 presenterades. Bland annat är en stor upprustning av boendet Norrlandsgården att vänta.

Västanviks folkhögskolas (VV) stämma ägde rum i direkt anslutning till Sveriges Dövas Riksförbunds förbundsmöte i Sundsvall. Skolans ordförande, Sven-Emil Karmgård, och rektor, Gunilla Kolm, presenterade några glada nyheter. Det är att skolans ekonomi är fortsatt god. Förra året gick de med vinst på nära 2 miljoner kronor. Västanviks folkhögskola står på tre ben: folkbildning, uppdragsutbildning och mottagning och introduktion av döva asylsökande och nyanlända. De två sistnämnda har bidragit till att skolan har kunnat visa ett stort överskott.

Skolan har gått med plus tre år i rad, 2012-2014, och har därmed en stark kassa. I år ska VV göra en omfattande renovering av Norrlandsgården som är ett av skolans boenden. Denna byggnad har stått tom i tre år eftersom den har brister som problem i ventilationssystemet.
Barbro From, biträdande rektor, berättar att de haft elever från andra byggnader som klagat över att de inte haft tillgång till egna kök och har därför behövt använda det gemensamma köket i korridoren. Då har det varit några elever som inte städat efter sig.
– Det har varit lite delade åsikter om vad som varit rent eller inte i köket, berättar hon.
Därför har en del elever önskat att ha kokvrå i sina rum för att slippa det problemet.

I går, den 29 maj 2015, tog styrelsen beslutet att Norrlandsgården ska totalrenoveras och den totala kostnaden kommer att hamna på omkring 8,5miljoner kronor. Då kommer 12 studiolägenheter om cirka 30 kvadratmeter att byggas. Varje lägenhet har eget pentry, badrum och balkong.
När det var dags för val av ny styrelse blev Sven-Emil Karmgård omvald som ordförande. Han är inne på sitt tredje år som ordförande. De andra ledamöterna är Mona Riis, Ronny de Silva och deras ersättare, Anita Björkander och Nicholas Winberg.
Skolan ska i år fortsätta att erbjuda olika utbildningsprogram och uppdragsutbildningar som teckenspråks- och dövblindtolkutbildning och TUFF (teckenspråksutbildning för föräldrar). Två nyheter för i år är att skolan i höst ska erbjuda internationellt volontärprogram och dövstudier.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-05-30