Niclas Martinsson

Niclas Martinsson

SDR och SDF arrangerade seminarium om tv på teckenspråk. 

tisdag, 14 april 2015 13:57

Fransk filmsuccé utan döva

Bland döva är åsikterna delade om filmen Familjen Bélier.

tisdag, 14 april 2015 09:49

French Blockbuster without Deaf

Deaf roles played by hearing actors. 

SVT:s Nyhetstecken och Rapport tar upp de problem som döva arbetstagare och deras arbetsgivare upplever i sin vardag. Det är att när en döv anställd behöver teckenspråkstolk för att kunna utföra sitt arbete så måste dennas arbetsgivare stå för tolkkostnaden. Rapport har träffat Malin Hidborn, döv verksamhetsledare. Hon menar att dagens tolksystem leder till att hon och andra döva tolkanvändare diskrimineras. Ett exempel hon tar upp är att när en hörande verksamhetsledare håller i en arbetsplatsträff så räknas det som vardagstolkning, vilket tolkcentralen står för. Men när Malin Hidborn själv har ett sådant möte så måste hennes arbetsgivare bekosta tolkkostnaden. Ologiskt, tycker hon. Sveriges Dövas Riksförbund har länge uppmärksammat detta problem för ansvariga politiker och myndigheter. Förbundet kräver att det offentliga – inte arbetsgivarna – tar sitt ansvar för tolk i arbetslivet för döva och hörselskadade. 

DT recenserar filmen The Tribe. 

tisdag, 31 mars 2015 14:38

Teckenspråkig förskola i Stockholm

Barnens hörselgrad ska inte ha någon betydelse. 

I kväll äger träningslandskampen mellan Iran och Sverige rum på herrsidan. Kristian Obbarius och Joachim Sundström kommenterar den live på teckenspråk på tv4.se/tv4tolken med start klockan 19.30. Det är andra gången som de gör det. Senast de kommenterade var under SM-veckan vinter i Örebro i slutet av januari i år. 

måndag, 30 mars 2015 10:58

Dokumentär om döv rom

Dokumentären "Tystnadens drottning" sänds i SVT1 i kväll klockan 22.00. Den handlar om 10-åriga Denisa, döv rom i Polen. Hon är papperslös och bor i ett läger tillsammans med andra romer. En dag kommer hon över några filmer från Bollywood, Indiens svar på Hollywood, som innehåller mycket dans och musik. Denisa blir som tokig i dem och härmar skådespelarnas rörelser. Det leder till att de andra lägerbarn, som tidigare retat henne för att hon är döv och kallat henne idiot, hakar på. Plötsligt blir Denisa populär. "Tystnadens drottning" är enligt SVT en stark film om utanförskap. Den visas också i repris på onsdag i SVT1 klockan 23.35.

Lagen gäller både finskt och finlandssvenskt teckenspråk. 

onsdag, 25 februari 2015 11:21

Direktsänt skid-VM textas inte

Tittaren Åsa Gustavsson: "Förbannat dåligt".