Niclas Martinsson

Niclas Martinsson

Studerar till studie- och yrkesvägledare.

onsdag, 03 december 2014 18:33

Daniella skulle ha fyllt 40 år

DT tecknar ett porträtt av Daniella Josberg.

onsdag, 03 december 2014 18:21

20 år sedan Daniella Josberg dog

Föll offer för Stureplansmorden.

I våras satte Orionteatern i Stockholm upp pjäsen Venus. De sju teckenspråkiga skådespelarstudenterna vid Stockholms dramatiska högskola gick då sista terminen. Venus var deras slutproduktion i vilken även hörande skådespelare och cirkusartister medverkade. Föreställningen var på tal och teckenspråk. I dag delade Stockholms stad ut det årliga tillgänglighetspriset, S:t Julianpriset, i fyra olika kategorier. En av dem var delaktighet. Orionteatern fick den för att ha skapat en verksamhet på lika villkor för hörande och döva.
"Det känns väldigt roligt att staden tycker att Orionteaterns uppsättning, Venus, är ett bra exempel på hur ett samarbete kan se ut för att alla ska bli delaktiga. Det är väldigt hedrande för oss som medverkade i Venus", säger skådespelaren Joakim Hagelin Adeby. 

torsdag, 27 november 2014 17:49

Textad bio ute först den 19 december

SF Bio skulle börja visa svenska filmer med text från och med den 5 december. I dag meddelade de att textad bio skjuts upp med två veckor till den 19 december av logistiska skäl. Det är att SF Bio måste hinna med att få fram kopior med rätt text i tid. Vissa filmer har försetts med så kallad händelsetextning för döva och hörselskadade, "skyltar" som talar om när det till exempel är någon som ringer på dörren eller om det hörs steg i trappan. ”Vi tror det skulle bli alltför störande för en hörande publik. Vårt önskemål är vanlig så kallad dialogtextning som på utländska filmer, något som vi uppfattat är en kompromiss som också hörselskadade är nöjda med”, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

onsdag, 26 november 2014 13:12

Extrastor dövfilmfestival i år

Dövfilmfestival i Stockholm arrangeras för 15:e året i rad. 

måndag, 17 november 2014 17:38

DT-läsare: Textas dubbade filmer på bio?

Dövas Tidning tar reda på svaret. 

måndag, 17 november 2014 16:51

Frontrunners firar 10 år

Ole Vestergaard, en av initiativtagarna bakom Frontrunners, berättar om hur allting började. 

I torsdags meddelade Sveriges största biografkedja, SF Bio, att alla deras svenska filmer ska visas med text från och med den 5 december. Organisationer som Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Hörselskadades Riksförbund (HRF) jublade. Därmed kan döva och hörselskadade gå på bio när och var de vill. Nu meddelar den mindre biokedjan, Svenska Bio, att de följer efter. Med start redan på fredag den 14 november visar de svenska filmer med text, skriver HRF på sin sajt. Det förutsätter dock att filmbolagen och filmdistributörerna först ska ha textat sina filmer så att de textade versionerna sedan kan gå upp på bioduken. Dubbade barnfilmer kommer dock inte att textas på såväl Svenska Bio som SF Bio.