Niclas Martinsson

Niclas Martinsson

fredag, 20 januari 2017 00:00

Boktips: "Barn nr 8"

En av de två döva EU-parlamentarikerna, Helga Stevens från Belgien, kandierade till posten som talman för EU-parlamentet. I dag 17 januari är det val av talman. Hittills har tre omröstningsomgångar i parlamentet ägt rum. Anledningen var att ingen av de sex kandidaterna fick mer än hälften av rösterna, det vill säga minst 346 röster. Helga Stevens kom trea i samtliga omröstningar. 
Nu är det bara två kandidater som knipit flest röster i den tredje omgången som får gå vidare till den fjärde omgången senare i kväll: italienarna Antonio Tajani och Gianni Pittella. Därmed förlorade Helga Stevens talmansvalet. Se resultatet av omröstningen här
I morgon väljs 14 vice talmän in. Då har Helga Stevens chans att bli en av dem. 

fredag, 23 december 2016 10:57

Mini-Netflix för döva

Produktionsbolaget Dramaski är en av de 13 vinnarna i Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling. Vinsten innebär att de får bidrag av PTS till sitt projekt, Teckenpop. Projektet går ut på att de ska utveckla en lösning som gör att man kan välja att se tv-program med teckenspråkstolk på samma sätt som med text-tv. Det vill säga tolken dyker upp i rutan om man knappar fram den. Och man ska även kunna välja placering, storlek och genomskinlighet. Tanken med Teckenpop är att man inte ska behöva se två olika versioner av samma program i exempelvis SVT Play, en med tolk och en utan tolk. Projekttiden är 1 januari - 30 september 2017. Dramaski säger till DT att de hoppas kunna lansera Teckenpop redan nästa höst. Funktionen är i första hand avsedd för webb-tv, men de säger att det ingår i projektet att se om det finns lösningar för smart-tv också. SVT, TV4 och SDR är några av de representanter som kommer att sitta med i referensgruppen för projektet.

onsdag, 30 november 2016 11:20

Julkalendern på teckenspråk

SVT visar årets julkalender, Selmas saga, på teckenspråk med start i morgon. Teckenspråksaktörerna är Alexandra Royal och Tommy Rangsjö. Selmas saga sägs vara ett magiskt juläventyr och handlar om åttaåriga Selma. Hon får veta att hennes familj måste vräkas från sitt hus eftersom de inte har råd att bo kvar. Förtvivlad flyr hon ut i vinternatten och möter då en forskare som påstår sig ha en karta till tomtens rike. Selma blir lycklig för hon vill kunna framföra en viktig önskan till jultomten.
  Varje nytt avsnitt läggs ut i SVT Play klockan 6 på morgonen och finns sedan kvar i playtjänsten en längre tid. 
  Julkalendern visas också på tv varje dag fram till julafton: SVT1 klockan 10 på vardagar och klockan 9 på helger.